Prejsť na navigáciu Prejsť na vyhľadávanie Prejsť na obsah

4 Tradičná kultúra a kultúrno-osvetová činnosť

Fond v rámci Programu 4 – Tradičná kultúra a kultúrno-osvetová činnosť podporuje uchovávanie, rozvíjanie, prezentáciu, propagáciu a šírenie tradičnej kultúry a folklorizmu vidieckeho a mestského prostredia, neprofesionálnu umeleckú tvorbu, kultúrno-osvetové činnosti, miestnu a regionálnu kultúru (uchovávanie, rozvíjanie, prezentácia, propagácia a šírenie neprofesionálnej, nekomerčnej umeleckej tvorby). Rovnako podporuje festivaly, prehliadky, výstavy, súťaže, vznik a prezentáciu tvorby v oblasti tradičnej kultúry (profesionálnej aj neprofesionálnej), folklorizmu, neprofesionálneho umenia a kultúrno-osvetovej činnosti. V rámci podprogramu určeného pre medzinárodné prezentácie a mobility je podpora určená pre medzinárodnú prezentáciu, spoluprácu a mobility v oblasti tradičnej kultúry a neprofesionálneho umenia. Podpora je určená tiež na projekty realizované v medzinárodnej koprodukcii a/alebo spolupráci, pričom je možné alikvotnú časť projektu realizovať aj v zahraničí, ale takýto projekt sa nepovažuje za medzinárodnú prezentáciu. Odborná komisia určená ku každej príslušnej výzve môže v prípade potreby v rámci posudzovania žiadosti uskutočniť vypočutie žiadateľa/-ky  alebo jeho zástupcu/-kyňu.

Oprávnení/-é žiadatelia/ky môžu predložiť v rámci programu neobmedzené množstvo žiadostí o dotáciu (v prípade niektorých podprogramov je uvedené obmedzenie počtu žiadostí od jedného žiadateľa/-ky ). Jednému/-ej žiadateľovi/-ke  však môže byť úhrnom poskytnutá podpora maximálne do výšky 200 000 EUR za tri roky (vrátane finančných prostriedkov poskytnutých ako minimálna pomoc od iných poskytovateľov), ak ide o prostriedky, ktoré by mali byť poskytnuté ako minimálna pomoc.

Program nepodporuje aktivity z oblasti, audiovizuálnej kultúry a priemyslu, vysokých škôl (o podporu možno žiadať iba v Programe 7, profesionálne umelecké aktivity (okrem podprogramu 4.3.1), kultúrny život miest a obcí realizovaný ako dlhodobý súbor aktivít, obecné slávnosti (aj dní obce), stretnutia rodákov miest a obcí, družobných stretnutí miest a obcí, športové podujatia (vrátane športového tanca), podujatia spadajúce do oblasti školstva, médií a audiovízie, virtuálnych knižníc, celoročnú činnosť žiadateľa/-ky  (okrem podprogramu 4.3.1). Program taktiež nepodporuje aktivity určené prioritne pre národnostné menšiny, znevýhodnené skupiny obyva­teľstva, projekty a aktivity múzeí, galérií a knižníc, interné aktivity škôl, aktivity krajanských organizácií a inštitúcií zahraničných Slovákov/Sloveniek, aktivity určené prioritne pre zahraničných Slovákov/Slovenky, vydávanie publikácií bez odborného garanta, vydávanie publikácií k výročiam subjektov, reedície kníh, e-kníh, CD a DVD, účelové publikácie, vydávanie publikácií a diel/rukopisov mapujúcich dejiny obcí, miest a regiónov, vydávanie učebníc, učebných a metodických pomôcok (t.j. ani metodických pomôcok, listov, publikácií, atď. pre pedagógov a pracovných zošitov pre žiakov) pre základné a stredné školy (vrátane ZUŠ), vysokoškolských učebníc a skrípt, zborníkov a almanachov, vydávanie účelových publikácií či prehľadových knižných publikácií bez redaktora, vydávanie kníh, e-kníh, audiokníh, časopisov, CD, DVD, USB, LP a digitálnych verzií (streaming/download) určených na darovanie alebo mimo predaja. Podpora nie je určená ani na podporu podujatí v rámci družobnej spolupráce na miestnej a regionálnej úrovni, ani na podporu akademických študijných mobilít a pobytov. Podpora nie je určená na projekty kultúrno-vzdelávacích aktivít v oblasti umenia pre deti, mládež a dospelých (o podporu si možno požiadať v rámci podprogramu 3.1.4, 3.2.4, 3.3.4, 3.4.4, 3.5.4 alebo 3.6.4).

Podľa zákona je neoprávneným žiadateľom rozpočtová organizácia alebo príspevková organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a ostatných orgánov štátnej správy. V zmysle uvedeného zákona tieto organizácie nemôžu žiadať o podporu na projekt prostredníctvom tretej osoby (napr. občianskeho združenia, nadácie, neziskovej organizácie), ani prostredníctvom fyzickej osoby, ak ide o projekt, ktorý preukázateľne realizujú ako hlavný organizátor, alebo je súčasťou ich hlavnej činnosti. Rozpočtové alebo príspevkové organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a ostatných orgánov štátnej správy môžu vstupovať do projektov výlučne ako spoluorganizátori podujatí, ktoré preukázateľne realizuje ako hlavný organizátor tretia osoba (napr. občianske združenie, nadácia, nezisková organizácia). V prípade, že sa preukáže porušenie tohto ustanovenia v akejkoľvek fáze posudzovania, takáto žiadosť bude vyradená z formálnych dôvodov.

Rozpočtové alebo príspevkové organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov, miest alebo obcí v podprogramoch, kde nie sú oprávnenými žiadateľmi, resp. už dosiahli hranicu de minimis, nemôžu byť žiadateľmi ani prijímateľmi dotácii prostredníctvom tretej osoby, ani prostredníctvom fyzickej osoby, ak ide preukázateľne o ich hlavnú činnosť. V prípade preukázateľného porušenia tohto ustanovenia fond môže požadovať vrátenie dotácie v plnej výške.

Verejné vysoké školy v programoch a podprogramoch, kde nie sú oprávnenými žiadateľmi, nemôžu byť žiadateľmi ani prijímateľmi dotácií prostredníctvom tretej osoby, ani prostredníctvom fyzickej osoby. V prípade preukázania porušenia tohto ustanovenia môže fond požadovať vrátenie dotácie v plnej výške

Fond pre účely tohto predpisu a pre vymedzenie pôsobnosti podpornej činnosti v rámci príslušných podprogramov definuje tradičnú kultúru nasledovne: Tradičná kultúra je vrstva kultúry, ktorá predstavuje kultúrne dedičstvo. Termínom tradičná sa chce zdôrazniť, že ide o kultúrne javy a prejavy, ktoré vznikali v predchádzajúcich etapách vývoja konkrétnych lokálnych spoločenstiev (vidieckych a mestských) a boli prenášané z generácie na generáciu. Výsledkom tohto medzigeneračného prenosu vybraných prvkov je relatívne uzavretá štruktúra hmotných i nehmotných prvkov, kultúrnych vzorov, znalostí, zručností, pravidiel a podobne, zdedených po predchádzajúcich generáciách. Fond pre účely tohto predpisu a pre vymedzenie pôsobnosti podpornej činnosti v rámci príslušných podprogramov definuje neprofesionálne umenie nasledovne: Neprofesionálne umenie je umenie pestované zo záľuby, nie ako povolanie, preto bolo v minulosti označované tiež termínom amatérske umenie. Neprofesionálne umenie (to znamená aktivity najmä z oblasti divadla, tanca, hudby, vizuálneho umenia, literatúry a medziodborových umeleckých aktivít) zahŕňa spolu so spontánnou tvorbou aj inštitucionalizované formy, pre ktoré sa zaužíval termín ľudová umelecká tvorivosť (ĽUT), neskôr záujmová umelecká činnosť (ZUČ). Pre potreby určenia pôsobnosti jednotlivých podprogramov fondu pod neprofesionálne umenie nezaraďujeme projekty z oblasti tradičnej kultúry.


Podprogram

4.1 Odborná, výskumná a vzdelávacia činnosť

Podprogram

4.2 Vznik a prezentácia tvorby - neprofesionálne umenie

Podprogram je zameraný najmä na podporu vzniku novej tvorby a prezentácie interpretačných zručností a tvorivého umenia z oblasti neprofesionálnej umeleckej tvorby (okrem literatúry a vizuálneho umenia), ako aj na podporu inovatívnych projektov rozvíjajúcich živú miestnu a regionálnu kultúru.
Podrobné informácie o podprograme

Podprogram

4.3 Vznik a prezentácia tvorby – tradičná kultúra

Podprogram je zameraný výlučne na projekty nekomerčných, nezávislých subjektov pôsobiacich v oblasti uchovávania, rozvoja a umeleckého spracovania javov a prejavov tradičnej kultúry, vrátane projektov reflektujúcich tradičnú kultúru. Oprávnení/-é žiadatelia/-ky môžu podať žiadosť o poskytnutie finančných prostriedkov iba do podprogramu 4.3.1 alebo 4.3.2.
Podrobné informácie o podprograme

Podprogram

4.4 Prehliadky, festivaly a súťaže

Program je zameraný najmä na podporu medzinárodných, celoslovenských, krajských a regionálnych festivalov, výstav, prehliadok a súťaží z oblasti tradičnej kultúry, folklorizmu a neprofesionálneho umenia.
Podrobné informácie o podprograme

Podprogram

4.5 Kultúrno-osvetová činnosť

Podprogram

4.6 Medzinárodné mobility a prezentácie – tradičná kultúra a kultúrno-osvetová činnosť

Podpora v tomto podprograme je určená na medzinárodnú prezentáciu a mobility, rozvoj bilaterálnej a multilaterálnej medzinárodnej spolupráce v oblasti tradičnej kultúry, folklorizmu a neprofesionálneho umenia.
Podrobné informácie o podprograme